Sedaj se nahajate na:

Domov | SLALOM | Ljubljana
Ljubljana, belo mesto PDF Natisni E-pošta
Ljubljana from air- author Lenrčič, Slovenia.info

Slovenska prestolnica je bila z vodo povezana skozi celotno zgodovino. Le kdo ne pozna zgodb o mostiščarjih, ki so na območju ljubljanskega Barja živeli v sožitju z vodo. Z Ljubljano in Ljubljanico je povezana tudi legenda o nastanku mesta.

Ljubljana- author J. Skok, www.slovenia.infoGrški mitološki junak Jazon naj bi bil tisti, ki je ustanovil Ljubljano, saj je potem, ko je kralju Aitesu ukradel zlato runo, s tovariši Argonavti na ladji Argo pobegnil prek Črnega morja do reke Donave in Save ter nato Ljubljanice. Ob vrnitvi v Grčijo se je Jazon z Argonavti ustavil na Barju ter ubil grozljivo pošast - zmaja - ki je danes nepogrešljivi del mestnega grba

Tudi v rimskih časih je bila voda nepogrešljiva, saj so po njej prevažali kamen za izgradnji Emone, predhodnico današnje Ljubljane, reka pa je tudi povezovala Emono z drugo pomembno rimsko naselbino Nauportusom, današnjo Vrhniko.

 

Reki, ki teče skozi center prestolnice, pod znamenitim Tromostovjem, se je v pesmi Povodni mož poklonil tudi največji slovenski pesnik dr. France Prešeren. Reka je tako igrala nadvse pomembno vlogo v meščanskem življenju, pa naj je šlo za prevažanje najrazličnejših materialov vzdolž reke, plovbo ljudi iz enega kraja v drugega ali pa za namakanje prevarantskih pekov.

Ljubljana Dragon- source: www.visitljubljana.siDanes reka, ki teče skozi center mesta ne nosi več tako pomembnih vlog kot nekdaj, a kljub temu ostaja mesto živahnega mestnega utripa. Bregova reke, ki ju je s svojim delom pomembno zaznamoval arhitekt Jože Plečnik, danes tako ponujata možnost sprostitve in druženja meščanom in turistom.

Več o Ljubljani:
http://www.visitljubljana.si/
http://www.slovenia.info/?lively_ljubljana=2