Sedaj se nahajate na:

Domov | SLALOM | Tacen
Tacenska kajakaška proga PDF Natisni E-pošta
Tacen

Tacen se nahaja v slikovitem okolju ob reki Savi ter ob vznožju Šmarne gore z Grmado. Danes samostojna četrt Mestne občine Ljubljana ima za seboj bogato zgodovino. Po nekaterih predvidevanjih naj bi bila na tem območju že prazgodovinska naselbina, v rimskih časih pa je tod potekala pomembna tovorna pot, ki je prav v Tacnu prečkala reko Savo.

 

Tacen ima pomembno vlogo tudi v slovenski kajakaški zgodovini, ki je luč sveta ugledala 20. oktobra 1931 z ustanovitvijo prvega kajakaškega kluba v Ljubljani – Kajak kanu kluba Ljubljana. Tacen je nepogrešljiv del slovenskega kajakaštva postal leta 1939, ko so na levem bregu reke Save organizirali Prvenstvo kraljevine Jugoslavije. Devet let kasneje - leta 1948 - so na desnem bregu postavili stalno kajakaško progo, leta 1952 pa so se tekmovalci že lahko zapeljali preko znamenite zapornice, ki je sloves ljubljanske proge popeljala v svet, hkrati pa še danes ostaja pravi izziv za krotilce brzic.

 

Že leta 1955 je bilo v Tacnu organizirano svetovno prvenstvo, ki velja za prvi največji športni dogodek v povojni Jugoslaviji, prav tako pa šele za drugo svetovno prvenstvo, ki ga je kdajkoli gostila Jugoslavija. Savske brzice so najboljše svetovne slalomiste in slalomistke gostile tudi leta 1991.